Basisschoolleerlingen op bezoek bij QolorTech in De Week van de Techniek

14 november, 2017

Hoe kun je bij jonge kinderen al de belangstelling wekken voor techniek? Die vraag stond vorige week centraal in de Week van de Techniek. Basisschoolleerlingen in onze gemeente gingen de hele week aan de slag met lesmateriaal en bezochten bedrijven, waaronder QolorTech. Twee ochtenden ontvingen wij een groep leerlingen.

De beste manier om kinderen te interesseren voor techniek, is ze te laten zien en ervaren wat het inhoudt in de praktijk. Dus namen wij de groep 7-leerlingen mee in ons werk. Beide ochtenden begonnen met een ontvangst en korte uitleg over ons bedrijf. Wat houdt ons werk precies in? Wat zijn pigmenten precies? En waarom is het best ingewikkeld om daarmee te werken? In een klein proefje lieten we zien dat een vloeibare stof zoals ranja makkelijk oplost in water, maar een vaste stof, zoals een pigment, veel moeilijker.

Rondleiding en laboratorium
Vervolgens deelden we de groep in tweeën. De ene helft begon met een rondleiding door het kantoor, de fabriek en de magazijnen. Natuurlijk onder strenge begeleiding en met beschermende kleding, om ze bewust te maken van veiligheid. De andere helft van de leerlingen namen we mee in het laboratorium. Daar hielpen ze ook zelf mee in ons proces. Bijvoorbeeld door een recept af te wegen en de microscoop te gebruiken. Halverwege de ochtend wisselden de groepen.

IMG 0373 2

Enthousiaste kinderen
De meeste kinderen kennen QolorTech nog niet van tevoren, maar dat is na de ochtend wel anders! Het is leuk om te zien hoe enthousiast ze worden van zo’n bezoek. Je merkt echt dat kinderen een bepaalde bewustwording krijgen, juist door ze dingen te laten doen in de praktijk. Ze leren wat er komt kijken bij het runnen van een bedrijf. En hoe belangrijk recycling bijvoorbeeld is. Ook onze collega’s vinden het overigens mooi om zulke groepen kinderen te ontvangen. We hebben allemaal een hart voor techniek en hopen dat de volgende generatie dat voortzet!